ETNO PČELICE

Malo srce za veliko srce

Dana 16.10.2019. Etno Pčelice započinju međugeneracijsku suradnju sa štićenicima Doma za starije i nemoćne „Ksaver“ gostovanjem  na obilježavanju Dana doma i Dana kruha. Djeca su uprizorila običaje vezane uz Dane zahvalnosti za plodove zemlje kroz plesnu koreografiju „Žela sam žito i pšenicu“, a također u zajedničkom druženju sa štićenicima ruljila kukuruz, pripremala kiflice i pitu od jabuka. O dobrobiti za jedne i druge uopće je neupitno raspravljati. Ujedno je teško riječima opisati zajedništvo i međusobnu komunikaciju i razumijevanje  koje jednostavno treba doživjeti.
Suradnja se trebala nastaviti druženjem u našem vrtiću, ali novonastala epidemiološka situacija sve planirano i očekivano jednostavno je promijenila. Odgodili smo sve za jesen....
Nakon dugog toplog ljeta svi smo se veselili povratku u naše Etno Pčelice. Zanimalo nas je kako su naše životinje, što je niknulo u našem povrtnjaku, je li dozrelo voće u našem voćnjaku, a najviše smo se veselili  što ćemo vidjeti stare i upoznati neke nove prijatelje, pozdraviti se velikim zagrljajem. I jesen je stigla! Maske na licima odavale su da se nešto promijenilo. Umjesto starih zaboravljenih običaja otkrivamo neke nove riječi – korona, epidemiološke mjere, distanca, makni se od prijatelja, moramo paziti na naše djedove i bake, peri ruke, peri ruke, peri ruke.....
U ovo izazovno vrijeme voljeli bismo i dalje očuvati neke naše tradicionalne običaje vezane uz predstojeće blagdane. Kako nam trenutne epidemiološke mjere ne dozvoljavaju naša tradicionalna okupljanja i druženja roditelja i djece  u vrtiću,  željeli smo da duh predstojećih blagdana očuvamo  s našim najmilijima u obitelji, ali da se prisjetimo i onih koji to neće moći, na malo drugačiji način.
Štićenici Doma za starije i nemoćne „Ksaver“ naši su stari prijatelji i vežu nas lijepi zajednički trenuci. U promišljanju kako da ih ipak pokušamo razveseliti  kroz humanitarnu akciju Etno Pčelica „Malo srce za veliko srce“ izrađivali smo torbice za maske. Puno malih i velikih srdaca pokrenulo je puno velikih i malih ruku. Šivalo se po danu i po noći, šivali su veliki, mali, mame, ali i tate i bake, uključile su se i bivše Pčelice. Nastale su prekrasne našivene krpice. Komunikacija i razmjena iskustava, video materijali i fotografije izmjenjivali su se virtualno. Ta virtualna komunikacija pozitivno je utjecala na povezanost i razigranost između roditelja. Njihova angažiranost i zadovoljstvo uključenošću poticaj nam je za daljnja promišljanja u organiziranju sličnih aktivnosti i projekata.
Naša švelja Ivanka našivene krpice sašila  je u prekrasne torbice. Trebalo je samo još izraditi čestitke i spakirati maske u torbice. Kako direktan kontakt nije moguć, djeca su za kraj virtualno poželjela svojim prijateljima, djedovima i bakama, puno zdravlja, sreće, ljubavi, prijateljstva, mira, dobrote i veselja na vrlo zanimljiv i simpatičan njima svojstven način. Za kraj virtualne čestitke otpjevali su hrvatsku tradicionalnu božićnu pjesmu i na taj način zaželjeli „Sretan Božić svakome“. Veselje koje se razvilo među sudionicima nadmašuje samo radosno iščekivanje reakcija onih kojima je to namijenjeno – štićenicima i korisnicima Doma za starije i nemoćne „Ksaver“! Veselimo se i jedva čekamo povratne reakcije!


© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.