Problem spavanja kod predškolske djece

 Kako riješiti problem spavanja kod predškolske djece

Poslati dijete na spavanje ne bi trebala biti muka. Ukoliko ipak imate problema, stručnjaci s poznate klinike Mayo daju praktična uputstva kako ih riješiti pa ih ovdje za vas prenosimo.
Nakon što ste prošli fazu mijenjanja pelena, hranjenja bebe svakih par sati noću, zašto mnogi još uvijek ne mogu imati mir noću? Poslati dijete u krevet, na spavanje može biti pravi problem. Ne samo što dijete neće spavati noću, već nakon nedovoljno sna ono vas muči cendranjem tijekom dana …jer je umorno i neispavano kao i vi.
Pokušajte primijeniti sljedeće strategije, jer spavanje ne treba i ne smije biti problem. Ukoliko želite da vam dijete bude uspješno i zdravo, san je neophodan. Najnovija istraživanja su pokazala da za vrijeme spavanja naš mozak procesira naučeno. Ukoliko je san poremećen, pamćenje ne funkcionira kako treba.
 

Problem: Vrijeme spavanja je kaotično.
Scenarij: Prezauzeti ste i kad dođe vrijeme spavanja žuri vam se.

Rješenje: Preispitajte svoje prioritete. Vaše dijete treba biti na prvom mjestu. Uspostavite rutinu koju ćete pratiti svaku večer bez obzira na druge obaveze. Čak i ako su gosti u kući, zanemarite goste i pratite rutinu. Vaš cilj je podići zdravo i uspješno dijete. Vaš cilj nije i ne bi smio biti kako da zadovoljite druge ljude.Rutina je nešto što svaka obitelj treba odrediti za sebe. Dobar primjer je kupanje djeteta prije spavanja, čitanje priča, kratka molitva ukoliko ste religiozni. Svaku večer  pohvalite dijete za nešto što je napravilo tijekom dana i opišite kako vas to čini ponosnim. Izaberite neku dječju glazbu i puštajte je pred spavanje, ali pazite da budu uvijek iste pjesme. Ne mijenjajte ih svaku noć, uvijek iste! Na kraju, pokrijte dijete, poljubite ga i poželite mu laku noć. Isprobavajte  dok ne nađete rutinu koja najviše odgovara vašoj obitelji – ali kad ste je našli, onda je pratite svaku večer bez izuzetka, po istom redoslijedu, u isto vrijeme.

 

Problem: Dijete odbija ići u krevet.
Scenarij: Vrijeme je za spavanje, ali dijete neće ići u krevet, jer ne želi ništa propusti.

Rješenje: Ukoliko dijete može čuti smijeh, televiziju, priču u dnevnoj sobi, onda je razumljivo zašto se osjeća isključeno. Zato pokušajte da sat prije spavanja ugasite televizor, kompjuter i igrice. Pogasite jaka svijetla i ostavite samo svjetiljke. Ograničite sve aktivnosti na one koje su umirujuće i tihe. Dajte svakome nešto da čita ili slažite puzzle. Na taj način spavanje će biti normalan sljedeći korak i neće izazivati otpor. Ne zovite goste prečesto i nikad radnim danom. Ako su gosti u kući, ne puštajte glasnu glazbu i ograničite se na tihu konverzaciju. Vi imate malo dijete u kući i kome se ne sviđa, neka ne dolazi. Uvijek se sjetite da je vaš prvi zadatak odgojiti zdravo i uspješno dijete.
 
 

Problem: Dijete neće spavati samo.
Scenarij: Dijete vas moli da ostanete u sobi s njim dok ne zaspe.

Rješenje:   Da bi dijete spavalo samo potrebno je da se osjeća sigurnim. Počnite s rutinom. Dajte  mu igračku koju voli da mu pravi društvo. Ostavite upaljenu svjetiljku ako se dijete boji mraka ili ostavite odškrinuta vrata.Ukoliko ni to ne pomaže, obećajte da ćete ga provjeriti svakih 10 minuta dok ne zaspe. Kad ga obilazite, svaki put ga pohvalite što je tako lijepo mirno i što je ostalo u krevetu. Zapamtite da vi ovim učite dijete da spava samo i bude samostalno. Ako ga pustite u svoj krevet, ono će to zapamtiti i uvijek iznova pokušavati. Budite dosljedni, vaš je zadatak da odgojite samostalno, zdravo i uspješno dijete.

 

Problem: Dijete ne želi ostati u krevetu.
Scenarij: Stavili ste dijete u krevet, a ono umjesto da ostane u krevetu, dolazi za vama u dnevnu sobu.

Rješenje:Ne dozvolite djetetu da vas prkosom nadvlada. Ne galamite, ne udarajte, ne prijetite, već ga mirno iz istih stopa vratite u krevet, ako treba i više puta. Podsjetite ga da nema razloga da ide za vama i, ako treba, zatvorite vrata za sobom ili stavite ogradu. Vi ste roditelj, vi znate koliko su red i spavanje važni kako sada, tako i za ubuduće.

  

Problem: Dijete je predugo budno navečer.
Scenarij:
Vrijeme spavanja je u 8:30 navečer, ali prije nego što uspijete da uspavate dijete, vama je već vrijeme za spavanje.

Rješenje:Ukoliko dijete nije umorno i pospano u zadano vrijeme onda je to problem. Pokušajte skratiti spavanje po danu. Probudite ga ranije ujutro. Napravite umirujuću rutinu prije spavanja, počnite ga slati u krevet prije zadanog vremena tako dugo dok ne uspostavite red.

 

Problem:  Dijete se budi tijekom noći.
Scenarij:
 Dijete se probudi tijekom  noći i odbija ponovno zaspati bez vaše pomoći.

Rješenje:Ukoliko vam se dijete budi noću, dajte mu par minuta vremena da se samo umiri. Ukoliko to ne pomaže, otiđite u dječju sobu i recite mu da je sve u redu i da su mama i tata tu. Onda mu recite da spava i napustite sobu. Svaku večer čekajte malo duže dok se ne zaputite u dječju sobu, dok eventualno dijete ne nauči da zaspi nakon buđenja samo.

 

Problem: Iznervirani ste zbog problema sa dječjim spavanjem.
Scenarij:
 Dječje cendranje, plač i žalbe vas umaraju pa počinjete popuštati i puštate ga da s vama gleda televiziju do kasno i tako zaspi.

Rješenje: problemi sa odlaskom u krevet mogu biti jako teški za roditelja i vrlo često roditelj se “sažali” i popusti. Budite strpljivi, podsjetite se da je vaš posao da usadite u dijete zdrave navike. Podsjetite se kako je spavanje važno za razvoj dječjeg mozga. Podsjetite se kako ta mala popuštanja mogu uzrokovati da umjesto dobrog djeteta, tinejdžera i uspješnog čovjeka možete odgojiti neodgovornu i tešku osobu.Budite uporni, napravite rutinu, ustrajte. Bit ćete poslije zadovoljni.

Pripremila: Maja Tir Babić, psiholog


© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.