Aktivnosti u Pačićima

 
Pod budnim okom fotografa – dokumentiranje je izuzetno važan dio odgojno-obrazovnog procesa.

Slikovnica je prva i najvažnija knjiga u životu djece. Čitajući djeci te aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utječemo na njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj.  

Vještine poput suradnje, komunikativnosti, nošenja s neuspjehom i empatije, razvijaju se u najranijoj dječjoj dobi.

Ples slikanja
Postoji pozitivna povezanost između dječjih emocija i plesa te likovnog izražavanja, a slikanje prstima/dlanovima im omogućuje potpunu slobodu.

Igra neoblikovanim materijalom kod djece potiče kreativnost te su djeca u igri s rastresitim materijalom gotovo uvijek uspješna, što pozitivno utječe na njihovo samopouzdanje. Igra je odlična za razvijanje senzorne integracije, odnosno organiziranje podražaja u mozgu i njihova interpretaciju jer potiče rad svih osjetila – svaki se materijal može vidjeti, namirisati, dodirnuti i stvara različiti zvuk, a oni jestivi se mogu i okusiti. 

Kestenijada
Kroz obilježavanje nekih događanja potičemo međusobno druženje djece različite dobi, što im donosi višestruku korist: motivacija za učenje novih stvari, poboljšanje komunikacije, razvoj suradnje, empatije i samoregulacije te jačanje samopouzdanja i povećanje osjećaja vlastite vrijednosti.

Likovnost
U provođenju likovnih aktivnosti s djecom nema mjesta pravilima, zakonitostima i kritici jer su oni momentalni zagušivači kreativnosti, slobode, samopouzdanja i radoznalosti.

 

© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.