Božić na slamici

Dana 13.12.2022. u Domu  za starije osobe „Ksaver“ održano je  adventsko druženje „Božić na slamici“ koje su upriličili korisnici Doma za starije i djeca Etno skupine Pčelice te njihovi roditelji, djedovi i bake. Druženje je započelo   nastupom zbora umirovljenika Ksaver. Djeca iz Etno grupe Pčelice prikazala su  običaje  vezane uz Svetog Nikolu i Svetu Luciju kroz igrokaz, pjesmu i ples. Druženje se nastavilo  kroz radionice u kojima su  korisnici i djeca izrađivali  tradicijske ukrase od slame i krepa, sijali pšenicu te modelirali figure za jaslice. Po završetku druženja svi su zajedno uz pjesmu okitili bor kuglicama koje su djeca sama ukrasila za korisnike. Kao nagradu Sv. Nikola pozvao je djecu da potraže svoj poklon u rasutoj slamici na dvorištu.  Ovim druženjem želja nam je bila potaknuti međugeneracijsku povezanost te su mladi na ovaj način otkrili tradicijske običaje, a stariji se prisjetili lijepih  trenutaka iz prošlosti i svog djetinjstva.

Adventsko druženje rezultat je dugogodišnje suradnje korisnika Doma za starije „Ksaver“ i Etno skupine Pčelice. Prisjećamo se kako je 16.10.2019. započela suradnja Etno Pčelica i Doma gostovanjem  na obilježavanju dana Doma povodom „Dana kruha“. Dobrobit ove suradnje nije upitna, potrebno je samo pogledati ozarena lica djece i starijih, teško je to riječima opisati. Njihovu povezanost,  zajedništvo,  međusobnu komunikaciju i razumijevanje treba doživjeti.

Zajednička suradnja planirana je s novim aktivnostima  u vrtiću, no omela nas je  novonastala epidemiološka situacija zbog koje je sve odgođeno.

Nismo bespomoćno prihvatili činjenicu zabrane druženja već smo iskoristili mogućnosti modernih  tehnologija te se nastavili družiti virtualnim putem kroz humanitarnu akciju „Malo srce za veliko srce“,  „Mirisi djetinjstva“, gdje su djeca i korisnici komunicirali putem video snimke/filma, video poruka, video poziva i poštom. To nas je još više povezalo i prenijelo se na roditelje djece, njihove djedove i bake. Ove jeseni 28.10.2022. Etno Pčelice otvorile su obnovljenu nastambu za kokice.  Počasni kumovi bili su korisnici Doma za starije osobe „Ksaver“. Veselje i uzajamna interakcija prisutnih korisnika i djece bili su poticaj za ovo adventsko druženje „Božić na slamici“.© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.