Izložba radova polaznika skupine Etno Pčelice "Po Prigorju rožice cveteju"

 Naš Etno program proizašao je iz okruženja u kojem djelujemo, a koje obiluje tradicijom i čuvanjem tradicionalnih običaja koje djeca kao svoja iskustva donose u vrtić. Odgoj i obrazovanje pridonose izgradnji osobnog, kulturnog i nacionalnog identiteta pojedinca. U današnje doba globalizacije koje podrazumijeva miješanje različitih kultura, svjetonazora i religija, dijete treba odgojiti da postane građanin svijeta, da poštuje različitosti, ali pritom da sačuva svoj nacionalni identitet, svoju kulturu, društvenu, moralnu i duhovnu baštinu.

Kroz naš Etno program redoviti program rada s djecom obogaćujemo etno elementima duhovne i materijalne baštine koji potiču razvijanje osobitih osjećaja kod djece, odgojitelja i roditelja i omogućavaju doživljaj posebnosti i važnosti tradicije te obogaćuju socio-emocionalnu sferu života u vrtiću i obitelji. Djeca svojim aktivnim djelovanjem njeguju ljubav prema kraju u kojem žive, njegovoj prošlosti i tradicionalnim vrijednostima i tako razvijaju nacionalni kulturni identitet.

Jedan od takvih projekata je i „Po Prigorju rožice cveteju“ po kojem smo i nazvali ovu izložbu dječjih radova.

Projekt započinje posjetom Domu za starije i nemoćne osobe „Ksaver“. Međugeneracijska interakcija štićenika i djece koja se odvijala kroz pjesmu, ples, zajedničke radionice izrade klipića, pite od jabuka, ruljenje kukuruza, uređenje prostora… dovele su do pojačanog interesa djece o lokalnoj kulturnoj baštini.

U sklopu projekta posjetili su nas bake, djedovi i drugi vanjski suradnici od kojih smo naučili kako se nekada živjelo u Prigorju, istraživali smo stare običaje i poticali djecu da doživljeno izraze na različite načine. Spontano dječje izražavanje ima svoju estetiku i umjetničku vrijednost koja zaslužuje priznanje. Za razvoj djeteta neophodno je da ono samostalno, slobodno i aktivno istražuje svijet oko sebe kako bi izgrađivalo sebe kao osobu, a jedan od načina spoznaje svijeta oko sebe je i likovno stvaralaštvo.

Na ovoj izložbi prikazani su dječje radovi djece različite dobi, nastali slobodnim likovnim izražavanjem temeljenim na iskustvu vezanom uz projekt „Po Prigorju rožice cveteju“.
Samu likovnu izložbu otvorila su djeca iz naše skupine plesnom koreografijom „Po Prigorju rožice cveteju“ (splet prigorskih pjesama i plesova) uz pratnji tamburaša iz HKUD „Prigorec“ s kojima njegujemo dugogodišnju suradnju.


© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.