Aktivnosti u Slonićima

 „DAN PLANETE ZEMLJE“
 
Povodom Dana planete Zemlje 22. travnja u skupini kroz istraživačko – spoznajne, likovne, umjetničke i aktivnosti konstruiranja i građenja, osvještavamo i proučavamo sunce, vodu i vjetar, neophodne za naš život. U izradi plakata služimo se tekstom iz slikovnice „Energija i ja“.
„SADNJA GRAHA I CVIJEĆA“

Kako bi djeca naučeno mogla primijeniti i širiti dalje spoznaju, sijemo grah, promatramo kako raste, zalijevamo i dokumentiramo viđeno. Sadnjom graha potičemo djecu na aktivno istraživački odnos prema prirodi. Svako dijete u vrtić donosi svoju sadnicu cvijeta koju presađujemo na naše dvorište, zalijevamo i promatramo kako raste.

„MAJČIN DAN“

Budući da je mjesec svibanj posvećen ulozi i liku majke, u skupini potičemo djecu na otkrivanje i spoznavanje važnosti majčina bića. Djeci nudimo likovne aktivnosti crtanja i modeliranja, pjesmice, priče i pokretne igre na temu „Majka“ kroz koje djeca izražavaju svoj doživljaj majke te tako u velikoj ljubavi i radosti izrađuju i daruju  poklon svojim majkama povodom Majčinog dana 9. svibnja.
U liku vlastite majke kod djece pobuđujemo i ljubav prema Isusovoj i našoj majci Mariji.

Izjave djece:     „Ona živi u crkvici, stvorila se u vrtiću.“ ( L.M.)
                           „Marija se stvorila, ja sam se iznenadio.“ (L.S.)
                           „Rodila je svoga Isusa, sina.“ ( L. S.)

U skupinu unosimo kip Majke Božje te zajedno s djecom pripremamo  mjesto u vjerskom centru gdje će kip stajati  te ga ukrašavamo cvijećem.
U sklopu projekta „To sam ja“, nastavljamo sa aktivnostima na temu „Ja i moja obitelj“ te kroz aktivnosti na temu obilježavamo Međunarodni dan obitelji 15. svibnja.
Kod djece potičemo osjećaj pripadnosti, emocionalne sigurnosti te pozitivne slike o sebi. Njegujemo  ljubav i ponos prema svojoj obitelji. Prisjećamo se tako i naše Svete Obitelji.
Koristeći se elementima znakovnog jezika i ritmičkih pokreta učimo pjesmicu „Moja obitelj“ kako bi mogli darivati svoju obitelj.


MOJA OBITELJ

„MOJA OBITELJ JE LJUBAV KOJA RASTE, U NJOJ SE SVI POLJUPCIMA ČASTE.
MOJA OBITELJ JE SUNCE ŠTO SJA, JER SVAKU TUGU OTJERATI ZNA.
MOJA OBITELJ JE SAMO MOJA, S DANIMA PUNIM VEDRIH BOJA.
MOJA OBITELJ JE TVRĐAVA SNAŽNA, U KOJOJ JE SVAKA RUČICA VAŽNA.“

© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.