Proljeće u Mačićima

 Znatiželjni,vedri i vrijedni „Mačići“ nakon usvojenih novih spoznaja o vlastitom tijelu i zdravom životu počinju u suradnji s roditeljima donositi proljetnice i trajnice u skupinu te pribor za sadnju.
Oformljujemo im centar prirode gdje svako dijete smješta svoju biljku po želji, zalijeva i promatra dijelove biljke, rast, pupanje, cvjetanje. Kada primjeti da je potrebno, nježno uklanja ocvale latice, listiće kako bi biljka neometano napredovala.

Nudimo im povećala, razne slikovnice i enciklopedije o biljnom svijetu te pričamo priče. Nekolicina starije djece je najduže zaintresirana za priče: „Plesna haljina žutog maslačka (S.Škrinjarić) i „Vrlo gladna gusjenica“ (E.Carle) pa izrađujemo dodatne stolno-manipulativne igre vezane uz priče.

Djeca također  igraju pokretne igre s pjevanjem, prepričavaju i crtaju priče; slikaju ,crtaju i oblikuju kolažem cvijeće (po promatranju, iz priče, po mašti).
Nakon desetak dana aktivnosti u sobi dnevnog boravka, djeca uz pomoć odgajatelja i u suradnji sa skupinom „Bubamare“ , pri boravku na zraku sade i svakodnevno brinu o biljkama u našem malom cvjetnjaku.
Djeca su puna pitanja o vrstama biljaka:  što im sve treba za rast, zašto su biljke uopće važne i sl. Također razgovaraju o svojim spoznajama i ponekad se nadovezuju jedno na drugo.

„Cvijeću treba zrak kao i nama, voda ili kišica i sunce.“ (J.H.)
„Često idem s mamom i tatom u šumu, tu na Sljeme i udišem zrak koji nam drveće daje.“ (M.J.)
„Pa da, i drvo je biljka. Meni se sviđa ono s bodljicama... po zimi mu ne padnu.“ (L.B.)
„To ti je bor. Ja volim drveće na kojem raste voće.“ (M.J.)

U enciklopedijama pronalaze i druge krajolike osim tipičnog za naše podneblje (prašume, pustinje, razne vrste voda).  Jedan dječak čak poznaje izgledom i pojmom pustinjsku oazu. U enciklopedijama primjećuju i fotografije Zemlje pa se raspituju i pričaju gdje živimo. Uz svakodnevnu brigu i igre vezane uz biljke, izrađujemo djeci nove poticaje (memory „Zdrava/bolesna planeta Zemlja“, društvene igre, kutije za reciklažu...)  o očuvanju okoliša.
Oformljujemo i centar za reciklažu u sobi dnevnog boravka uz edukativnu “ploču kazalo“ sa fotografijama u koju boju kutije se baca koja vrsta smeća (plastika, staklo, papir, biootpad). Savjesno svakodnevno ispituju odgajatelje gdje što baciti ako nisu sigurni.

Zahvaljujući odličnoj suradnji sa  roditeljima, prikupljamo stotinjak plišanih igračaka (tretiranih i zapakiranih po uputstvu) za malene pacijente KBC „Rebro“
Ovom akcijom potičemo djecu na dijeljenje te razvoj empatije. Sve iznimno veseli i ponosni su što pomažu drugoj djeci.

© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.