"Pastir Dobri"

Sklop aktivnosti vezanih uz temu Pastir Dobri koju trenutno provodimo u odgojnoj skupini započeli smo nudeći djeci poticaje kojima nastojimo kod djece pobuditi interes za sadržaje za koje smatramo da bi im pomogli u stjecanju novih spoznaja kao i cjelokupnom razvoju.
Poticaji su sljedeći:
- mahovina kao poticaj na formiranje „pašnjaka“ ; zalijevanje mahovine (briga o njoj) koristeći se kapaljkama i stavljajući je na sunce koje joj je, uz vodu, potrebno za rast
- vuna : „Tko nam daje vunu?“, istraživanje teksture i boja
- prvo slovo imena: provlačenje, omotavanje i šivanje vunom
- povezivanje u „mrežu prijateljstva“ pomoću vune
- igra: “Pogodi po glasu. Tko te zove?“ (dok je jedno dijete iza paravana drugo ga doziva imenom, a ono pogađa tko ga zove)
- plakat: „Svaka ovčica ima svoje ime“ (djeca pronalaze svoje ime, oni koji prepoznaju,na aplikaciji ovčica i postavljaju ovčicu sa svojim imenom na plakat)
- didaktička sredstva „Ovčinjak, pastir i ovčice“ koristimo kao poticaj prilikom prepričavanja pripovijesti  „ Pastir Dobri“
- likovne aktivnosti - slikanje ovčinjaka i ovčica

Poticajnim pitanjima poput: „Tko brine o ovčicama? Kakav je taj pastir? Zašto ovčice slijede pastira? Kako bi se ti osjećao/la u tom ovčinjaku?“, dolazimo i do pitanja „Tko brine o tebi?“, „S kim se ti osjećaš sigurno i tko te ljubi“?
Na taj način nastojimo zadovoljiti djetetovu najdublju potrebu za ljubavlju: biti ljubljen, moći ljubiti, pripadati i biti siguran uz dobrog pastira.

Neke od izjava djece:
„Pastir čuva ovce.“ B.M
„Ovce daju vunu. Od vune se šiva. Pastir ovcama daje jesti.“ L.C.
„Pastir je dobar. Daje ovcama vode malo, prati ovčice.“ L.S.
„Ovce slijede pastira da ne idu na cestu da ih ne pogazi auto“. L.P.
„Ovce idu za pastirom jer idu papati travu, gladne su.“ G.H.
„Pastir je dobar zato jer hrani ovčice.“ L.M.
„Mene čuvaju mama i tata i striko.“ L.P.

Interes za aktivnosti  je vrlo velik, djeca posebno uživaju u simboličkoj igri ovčicama na mahovini i prepoznavanju vlastitog imena na plakatu te igri “Pogodi po glasu“. Djevojčica L.C.  je postavila pitanje: „Gdje će se ovčice sakriti ako padne kiša?“. Potaknuti pitanjem već sutra krećemo u nove izazove…


© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.