Razvoj fine motorike u Slonićima

Djeca u skupini pokazuju veliku potrebu i interes u aktivnostima koje obuhvaćaju kretanje. U skladu s time svakodnevno ih potičemo na tjelesne aktivnosti, pokretne  igre i različite ritmičke igre. Prateći interes djece primjećujemo i sve veći interes za baratanjem  sitnim predmetima. Kako bismo kod djece ujednačeno poticali razvoj grube motorike i koordinacije cijeloga tijela te  s njom u skladu i razvoj fine motorike koja se odvija paralelno, nudimo aktivnosti koje upravo zadovoljavaju razvoj istih.

Pojam fine motorike najčešće se poistovjećuje s motorikom ruku i prstiju na rukama, međutim odnosi se i na pokrete jezika i malih mišića lica tj. svih zglobova, kostiju i mišića.
U aktivnostima djeca međusobno komuniciraju , surađuju, pomažu jedni drugima, slušaju jedni druge i zajednički promišljaju te traže rješenja u situacijama koje to od njih spontano u igri traže.

Sve spoznaje djeteta temelje se na praktičnom djelovanju. Kako bismo što efikasnije i kvalitetnije utjecali na cjelokupni razvoj djeteta, a posebno na razvoj fine  motorike, izuzetno važne i za razvoj govora koji je u ovoj dobi ( 3-4 godine) u najintenzivnijoj fazi razvoja, nudimo sljedeće aktivnosti:
- prebacivanje sitnih predmeta i materijala različite strukture (palenta, riža, brašno, kamenčići, školjke, pikule..)
- ubacivanje sitnih predmeta u utore različitih otvora
- nošenje sitnih predmeta, npr. na žlici, u posudici
- vješanje predmeta kvačicama na špagu
- provlačenje vune i konca kroz ušicu tupe igle, kroz platno, mrežu, rupice na kartonu
- omotavanje vune  i  konca
- nizanje perlica i gumbića
- otvaranje i zatvaranje čepova
- trganje i gužvanje papira
- rezanje papira škaricama
- vježbanje hvata prstima i pincetom
- oblikovanje plastelina
- istraživanje različite strukture materijala prstima
 

© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.