CAP program

CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu. CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) je nastao u Columbusu, Ohio, SAD,1978. godine. Udruga roditelja Korak po korak je Regionalni trening centar ICAP–a za Hrvatsku.
CAP program, jedan od najstarijih i najuglednijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, provodi se u Hrvatskoj punih 20 godina. CAP program je jedan od rijetkih programa primarne prevencije zlostavljanja djece predškolske i školske dobi koji ih poučava prevencijskim vještinama i u slučajevima seksualnog zlostavljanja (napad nepoznate i napad poznate odrasle osobe).

Ciljevi CAP programa su:

1. Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima nasilja poučavajući ih efikasnim prevencijskim strategijama, te osiguravanjem kvalitetnije podrške njima važnih odraslih (roditelji, zakonski skrbnici i odgajatelji)
2. Potaknuti lokalnu zajednicu na aktivno zalaganje za prevenciju nasilja u društvu, a posebno na prevenciju nasilja nad i među djecom
3. Potaknuti odgojno–obrazovne ustanove na sustavan pristup primarnoj prevenciji nasilja nad i među djecom.

CAP program u Hrvatskoj se provodi od 1999. godine, a zahvaljujući širokoj i dobro razvijenoj mreži CAP pomagača, trenera i seminara svih CAP programa od 2017. godine CAP se provodi na području cijele države u svih 20  županija i Gradu Zagrebu. 1999.– 2020. CAP programom obuhvaćeno je:

• 24.272 odgojno-obrazovnih djelatnika
• 73.628 roditelja
• 117.228 djece i mladih

CAP  program  je  verificiran  od  strane  Ministarstva  znanosti  i  obrazovanja  i  Agencije  za znanosti i obrazovanje. Na taj način provedba programa uvodi se u vrtićki kurikulum.  
U našem vrtiću se redovito provodi od 2008.g. s djecom i roditeljima u godini prije polaska u školu.

Za veću efikasnost ovog preventivnog programa važno je sudjelovanje roditelja na roditeljskom sastanku, gdje će dobiti sve informacije vezane uz provedbu programa.

 

© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.