Proljeće u Pačićima

Proljeće smo dočekali temperama oslikavajući livadu punu cvijeća na velikom formatu papira. Dok sobu krase dva kolažna mobila puna jaglaca, visibaba i ljubičica, u suradnji s roditeljima pravo cvijeće posadili smo na dvorištu. U sobi smo posadili grah u posudice, svakodnevno ga njegovali i promatrali kako raste. Spretne dječje ruke oslikavale su stiroporna jaja na štapiću, a osim za likovne aktivnosti koristila su ih u igrama manipuliranja i ubacivanja u košarice, te uzbudljivim potragama za skrivenim jajem u sobi ili na dvorištu.

Majčin dan obilježili smo simboličkim igrama u obiteljskom centru, pjesmicama ¨Ispred naše kućice¨, ¨Draga moja majko¨ te izradom tulipana na štapićima kao poklon svakoj majci. Pjesmica i igra prstima ¨Ide, ide bubamara¨ bila je poticaj za oslikavanje bubamara koje lete od cvijeta do cvijeta na našem šarenom panou.

Oduševljenje i velik interes kod djece izazvao je domaći ružičasti plastelin kojeg je posebno pripremila odgojiteljica Darinka. Manipulirajući plastelinom djeca su razvijala finu i krupnu motoriku šake, senzorno istraživala materijal i kreativno se izražavala oblikujući ga.

Kroz tunel, hod po crti i valjanjem po strunjači krenuli smo u poznatu igru ¨Lov na lavove...¨ i usput se dobro razgibali! Ne bojimo se niti vuka jer smo slikopriču ¨Tri praščića¨ proradili kroz dramatizacije lutkama, igrama građenja i rušenja kućica, te pjesmom ¨Tko se boji vuka još?¨. Lutak kralj posebno je bio drag djeci dok ih je ujutro dočekivao na vratima, postavljao pitanja, šalio se i uključivao u njihove igre tijekom dana.
Jednostavan rekvizit obruč koristili smo u aktivnostima na mnogo načina kao volan u igri prometa, za gađanje oko panja, kao hvatalicu za balončiće od sapunice, kao provlačilicu za cijelo tijelo, kao skakalicu za zeca, kao metu za ubacivanje lopte, kao vrtilicu i guralicu.
 

© 2013 Vrtić Markuševec. Sva prava pridržana.